Do Sv. Martina na Muri je već produžena, a sada je želja i do Podturna

U Murskom Središću svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
04/08/2022
Čestitka gradonačelnika Dražena Srpaka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja
05/08/2022
U Murskom Središću svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
04/08/2022
Čestitka gradonačelnika Dražena Srpaka povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja
05/08/2022

Do Sv. Martina na Muri je već produžena, a sada je želja i do Podturna

Na današnjem sastanku na koji je gradonačelnik pozvao kolegu načelnika Općine Podturen projektant Lorand Klemenčić prezentirao je idejno rješenje produžetka Šetnice sv. Barbare do Podturna

Već desetak godina Šetnica sv. Barbare intenzivno se uređuje pa svake godine dobiva poneki novi sadržaj. Time se zapravo fokus slobodnog vremena, rekreacije pa i zabave prebacuje na rijeku Muru u našem gradu. Još 2010. godine iz pretpristupnih fondova EU na Šetnici sv. Barbare postavljena je rudarska rasvjeta. Godine 2012. krenulo je opločenje, a 2014.g. otvoreni je prvi ugostiteljski objekt te su uređeni izvori pitke vode.

Na Šetnici sv. Barbare uzvodno je područje „frgof“  koje je bilo zapušteno, prepuno smeća pa 2015.g. šetnica je produžena sve do skele, a na području „frgofa“ uređeni je parkić i postavljeni zvonik sv. Barbare.

Uz samu šetnicu 2017.g. otvoreni je novi Centar za kulturu „Rudar“, a 2019.g. povišeni je protupoplavni zidić te je izgrađena ljetna pozornica te još jedna sjenica u kojoj se trenutačno uređuje ugostiteljski objekt brze hrane. 2021.g. šetnica je produžena do Sv. Martina na Muri, a na skeli je otvoren ugostiteljski objekt Skela bar te je uređeno malonogometno, odbojkaško, košarkaško i dječje igralište.

No, tu ne stajemo. Često je bilo upita je li moguće produžiti šetnicu i nizvodno, a zapravo se o tome već dulje vrijeme razmišlja i analizira mogućnost realizacije toga projekta koji bi većim dijelom koristio postojeće staze i puteve, a svakako u suradnji s Hrvatskim vodama kao i na realizaciji produženja šetnice do Sv. Martina na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi onda ujedno bili staza za šetače i bicikliste.

Obzirom što Grad Mursko Središće ima iskustva u realizaciji takvih projekata pokrenuta je inicijativa da se krene u projektiranje nastavka Šetnice sv. Barbare sve do Podturna. U tom cilju danas je u gradu Mursko Središće održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve na Šetnici sv. Barbare prezentirao gradonačelniku Draženu Srpaku, načelniku Općine Podturen Perici Hajdaroviću te pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josipu Sršanu idejno rješenje produžetka projekta Šetnice sv. Barbare kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec, Podturen, a u budućnosti svakako skroz do ušća Mure u Dravu kod Legrada.

Drugi tjedan planirani je još jedan sastanak s Hrvatskim vodama kako bi se i njima prezentirao ovaj projekt, a po iskustvu koje smo zajedno s njima stekli, na realizaciji nastavka do Sv. Martina na Muri, vjerujemo da boljeg partnera u ovome ne možemo imati. Svakako će i kod ovog projekta na prvom mjestu biti zaštita prirode tako da realizacija nimalo ne zadire na bilo kakav štetan način u prekrasni prirodni okoliš rijeke Mure.

Skip to content