Gradonačelnik Dražen Srpak i suradnici na stručnim konzultacijama u muzeju rudarstva u Velenju

Novo putopisno predavanje u Centru za kulturu „Rudar“
09/03/2022
Crvena panda i Cyrano za filmoljupce u Centru za kulturu Rudar
10/03/2022
Novo putopisno predavanje u Centru za kulturu „Rudar“
09/03/2022
Crvena panda i Cyrano za filmoljupce u Centru za kulturu Rudar
10/03/2022

Gradonačelnik Dražen Srpak i suradnici na stručnim konzultacijama u muzeju rudarstva u Velenju

Postavljeni temelji za trajnu suradnju na području interpretacije rudarstva

Grad Mursko Središće poznat je kao grad rudara, a ovaj težak posao na kojem su podignute čitave generacije posljednjih se godina brendira i pretvara u turistički proizvod. Interpretacija industrijske baštine aktualizirala se posljednjih godina, prvo kupnjom starog separatora ugljena, a nakon toga i uspješnim apliciranjem na prekogranični program INTERREG HU – HR.  Tako se kroz projekt Energy tour Spomen dom rudarstva pretvara u atraktivni interpretacijski centar Spomen dom rudarstva – Cimper. Bit će bogato opremljen multimedijalnom opremom, a brojni su zahvati učinjeni i na statici, interijeru, kao i na okolišu, koji će biti pretvoren u maleni parkić te time biti još bolje mjesto za posjetitelje. I to je tek početak jer već postoje brojni planovi za nastavak interpretacije života rudara i industrijske baštine i sasvim će se sigurno nastaviti razvijati sljedećih godina.

Upravo u tu svrhu, gradonačelnik Dražen Srpak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan, viša savjetnica za EU projekte Mateja Novak i ravnatelj Centra za kulturu Rudar Zoran Turk, posjetili su Muzej premogovništva Slovenije u Velenju. Velenje baštini gotovo 150 godina rudarske tradicije, rudnici su još uvijek aktivni i iskapaju preko 3 milijune tona ugljena godišnje, sve u svrhu termoelektrane koja strujom snabdijeva i do 50% stanovništva Slovenije. Jasno je, riječ je o industrijskom gigantu koji je dio starih rudnika pretvorio u muzej i posjetitelju nudi i autentični doživljaj pod zemljom.

Muzej radi od godine 1999. i posjeduje bogato iskustvo upravljanja i stalnog usavršavanja. Gradonačelnika je sa suradnicima dočekala voditeljica muzeja Tadeja Jegrišnik i kustos – rudar koji je zadužen za vođenje skupina. Domaćini su goste iz Murskog Središća proveli uz stručno vodstvo kroz postav koji je impresivan, s autentičnim i wow efektima, a održan je i sastanak na kojem su postavljeni temelji buduće suradnje, kako na polju razmjene iskustava u interpretaciji industrijske, posebno rudarske baštine, tako i oko ustupanja djela građe na trajno čuvanje. Gradonačelnik je čak i prošao postupak novačenja za rudare Velenja koji se zove „skok črez kožo“.

Skip to content