Interpretacijski centri u Murskom Središću i Peklenici.

Zbog štednje regulacija rada javne rasvjete na području grada Mursko Središće
10/10/2022
„Dječjim pogledom“ započeo Mjesec dječjeg hrvatskog filma u CZK „Rudar“
11/10/2022

Interpretacijski centri u Murskom Središću i Peklenici.

INTERPRETACIJSKI CENTRI

 

Vremena rudarenja i vađenja prvih litara nafte na prostorima Međimurja davno su minula. Živa sjećanja na te dane još u sebi nose samo najstariji, a mladima, školama, turistima i novinarima susret s dinamičnom i atraktivnom poviješću nude interpretacijski centri u Murskom Središću i Peklenici.

 


CIMPER – SPOMEN DOM RUDARSTVA

Monumentalan separator ugljena, izgrađen u prvoj polovici XX. stoljeća za čišćenje rovnog ugljena od zemlje i njegovo klasiranje, prenamijenjen je u Spomen dom rudarstva Međimurja. Na posjetitelje snažan dojam ostavljaju dva segmenta – grubi betonski volumeni separatora u prostoru i moderna pokazno- edukativna tehnološka rješenja postava sadržaja Spomen doma. Priča je protkana atraktivnim vizualizacijama procesa nastanka ugljena u dubinama zemlje, prvim iskopima na prostorima Međimurja, zanimljivim dokumentima i autentičnim filmskim zapisima iz života rudara i rudnika. Razgledavanje je moguće i uz stručno vodstvo.

 


SPOMEN PARK NAFTAŠTVA PEKLENICA

Peklenica je malo selo u Međimurju, prvo mjesto na svijetu gdje se već 1856. godine organizirano vadila nafta. Peklenica je dobila ime po crnoj tekućini koju su mještani zvali “pekel”. Pekleničari s trgovačkim duhom prodavali su “kolomajz – mošču za kola mazati”, mast za podmazivanje drvenih kotača na ondašnjim kolima. Nafta je spontano izbijala na površinu zemlje. Prikupljala se na priprost način, a na dan se moglo sakupiti tridesetak litara sirove nafte. Povijesni spisi potvrđuju da se nafta u Peklenici vadila čak 3 godine prije nego u SAD, u Pensilvaniji. U počecima vađenja nafte koristila se „trojka”, tri drvena stupa koja su se spajala u vrhovima.

Danas je aktivno samo jedno okno, uređeno u mali spomen park. Tu i danas nafta slobodno izvire na površinu oslobađajući male količine plina.

 

 

Skip to content