Kako je Spomen dom rudarstva Cimper dobio nova mitološka bića i nove wow efekti

Prijem učenika srednjih škola te studenta s područja grada Mursko Središće
22/10/2022
U društvenom domu u Križovcu održan događaj „Dani kruha – zahvala za plodove jeseni“
23/10/2022

Kako je Spomen dom rudarstva Cimper dobio nova mitološka bića i nove wow efekti

Ove je godine u Murskom Središću svečano otvoren novi interpretacijski centar, Spomen dom rudarstva Cimper. Postav kroz multimedijalnu opremu, muzejsku građu i info panoe priča priču o rudarstva na području Murskog Središća, o utjecaju na život ljudi, na razvoj zajednice, o cijenama koje su se plaćale, kao i o bićima iz mitova i legendi, bićima koja su živjela u rudnicima i koja su izazivala strahopoštovanje. Cijeli postav odiše mističnošću, koje je nedavno dobilo sasvim novu dimenziju.

Mitološka bića, vile i patuljci, nedavno su u Spomen domu dobile neočekivano društvo. Riječ je o biću poznatom po mudrosti, biću koje je i samo izvor brojnih mitova i legendi. Pogađamo, riječ je o sovi. Sova je najvjerojatnije ušla u prostor prilikom čišćenja i prozračivanja i odlučila se tamo nastaniti.

Primijećena je prilikom razgledavanja i nemalo je iznenađenje bilo kad je uz sve ostalo postavom preletjela i sova velikog raspona krila i smjestila se na jednu gredu ispod krovišta. Iako je zbilja riječ o wow efektu koji donekle i je povezan s rudarstvom, pošto su prvi detektori metana u rudnicima zapravo bile ptice (doduše puno manje), ipak u Cimperu nema dovoljno hrane za preživljavanje ove divne životinje.

Djelatnici Međimurske prirode sovu su na siguran način maknuli iz postava i pustili u njeno prirodnije okruženje – među drveće. Zanimljiva je priča tako dobila sretan kraj, a Spomen dom rudarstva Cimper još jednu anegdotu za prepričavanje.

Skip to content