„Moderni oblici patnje“ u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella i Ludens Teatra u Centru za kulturu „Rudar“

ODLUKA o zabrani spaljivanja smeća, korova, suhe trave i drugih poljoprivrednih i šumskih otpadaka
21/04/2023
Zaključci 46. sjednice kolegija gradonačelnika
24/04/2023

„Moderni oblici patnje“ u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella i Ludens Teatra u Centru za kulturu „Rudar“

Nakon što su ove godine po prvi put kod nas gostovali Teatar Gavran, Tvornica Smijeha, Robert Kurbaša i Krešimir Mišak te Kazalište Moruzgva i Ecija Ojdanić, nastavljamo s predstavljanjem najboljih hrvatskih kazališta našoj publici.

U nedjelju, 14. svibnja u 19.00 sati gostuje predstava „Moderni oblici patnje“, nastala u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella i Ludens Teatra. Od danas su ulaznice u internet prodaji ( https://czk-rudar.hr/#seats?st=43&po=2023-05-14&kr=396 ), mogu se kupiti na blagajni Centra za kulturu „Rudar“ prije svakog programa, a u svibnju će se uvesti i dodatni dani za rad blagajne. Cijena ulaznice je 8,00 eura.


O PREDSTAVI: “Moderni oblici patnje” drama je mlade autorice Dine Vukelić koja je prvu izvedbu doživjela 2021. u režiji nagrađivanog redatelja Darija Harjačeka u emisiji Radio atelje, a sada ju isti redatelj postavlja kao komornu predstavu u koprodukciji Kazališta Ludens i Gradskog dramskog kazališta Gavella, gdje će se premijerno izvesti na Maloj sceni. Nezdrava simbioza majke, nekad čuvene, a danas zaboravljene voditeljice Irme Valić, i njezina pasivnog i rezigniranog sina, neostvarenog 30-godišnjeg intelektualca Ognjena, u neprekidnom se društvu nadrealno fatalne mlade zvijezde TV ekrana Silvije, pretvara u intimne noćne more i potisnuta maštanja sa željom (ili izostankom želje?) da se protagonisti drame izvuku iz nametnutog okvira izolacije i postpandemijskog svijeta. Predstava je to o sukobu generacija, od kojih se obje podjednako ne mogu prilagoditi pravilima sistema i “Ugodnog života”, kako se zvala ugašena emisija voditeljice Valić. Potreba za samoponištenjem i za opstankom – kako u stvarnosti, na tržištu, pa tako i u bespućima interneta – u međusobnoj negaciji stvara tenziju koja čvrste spone među predstavnicima triju svjetonazora dovodi do ekspresionističkog krika. Drama  se pritom fokusira na psihograme triju likova i njihovu nesvakidašnju svakodnevnicu, ulazeći u različite oblike i manifestacije tjeskoba i patnji – onih stvarnih, digitalnih i podsvjesnih.


Redatelj: Dario Harjaček

Glumci: Jelena Miholjević (Irma Valić)

            Marko Petrić (Ognjen)

            Anja Đurinović (Silvija)

Skip to content