Projekt izgradnje optičkog interneta za područje Grada Mursko Središće i općina

Zecko Koš i tajna mrkog hrčka i Dumbledoreove tajne za kraj travnja u Centru za kulturu „Rudar“
28/04/2022
Gradonačelnik Dražen Srpak na svečanoj sjednici Grada Ozlja
28/04/2022

Projekt izgradnje optičkog interneta za područje Grada Mursko Središće i općina

Grad Mursko Središće nositelj je projekta PRŠI – projekt razvoja širokopojasnog interneta koji obuhvaća područje od Grada Mursko Središće do općina Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće, Strahoninec i Šenkovec.

Danas je u Murskom Središću održani radni sastanak na kojem je gradonačelnik Dražen Srpak održao uvodni govor, a projekt je prezentirao voditelj projekta, Marijan Matvijev kao predstavnik Hrvatskog telekoma. Sastanku su prisustvovali načelnici i predstavnici općina Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri i Štrigova kao i izabrani izvođači, Ericsson Nikola Tesla d.d. te stručni nadzor, Trames d.o.o.

Tema današnje prezentacije bila je Projektiranje i građenje pasivnog dijela FTTH mreža te nabave i ugradnje pasivnog FTTH materijala na području bijelih adresa za Mursko Središće, Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri i Štrigova.

Investicija je vrijedna 60 milijuna kuna, dok Grad Mursko Središće i općine koje su dio projekta ne snose nikakve financijske obveze s obzirom na to da će se projekt financirati sredstvima EU i Hrvatskog Telekoma. Obuhvat projekta je 9.890 „bijelih“ adresa kojima će se omogućiti FTTH pristup ili optika do objekta.

Po ovom projektu odabrani izvođač po sistemu „ključ u ruke“ je Ericsson Nikola Tesla d.d. Početak provedbe projekta je 26.11.2021., a završetak 31.08.2023. Projekt je trenutno u fazi projektiranja i ishođenja svih potrebnih dozvola, a početkom lipnja 2022. godine predviđeni je početak radova uz nastavak aktivnosti projektiranja.  Projekt obuhvaća 6 demarkacijskih točaka, 34 distribucijska čvora i 537 km nove optičke mreže.

Po završetku izgradnje optičke mreže na nju će se moći spojiti svi korisnici s područja spomenutih JLS-ova označeni „bijelim“ točkama koje su u obuhvatu projekta. Neće se naplaćivati priključak ni kućna instalacija do rutera. Cilj je da se spoje svi korisnici koji su označeni „bijelim“ točkama. Rok za priključenje na uslugu optičke mreže biti će maksimalno 60 dana od dana predaje korisničkog zahtjeva za uključenje usluge na optici. Ovim projektom izgraditi će se otvorena optička mreža, a uslugu će krajnjim korisnicima koristeći ovu mrežu moći pružati svi zainteresirani ponuditelji telekomunikacijskih usluga . Cijene usluge na optičkoj mreži ovisiti će o komercijalnim naknadama operatora koji će pružati uslugu.

Skip to content