Šetnica uz rijeku Muru

Od 01.03. zaprimaju se zahtjevi za oslobađanje plaćanja troškova odvoza smeća za 2021.g.
26/02/2021
Korištenje sportske dvorane prema Uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Odluci Nacionalnog stožera
01/03/2021
Od 01.03. zaprimaju se zahtjevi za oslobađanje plaćanja troškova odvoza smeća za 2021.g.
26/02/2021
Korištenje sportske dvorane prema Uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Odluci Nacionalnog stožera
01/03/2021

Šetnica koja se pruža velikim djelom grada Mursko Središće omogućava građanima, posjetiteljima, turistima nesmetanu šetnju, vožnju biciklom i mnoge druge aktivnosti. Aktivnosti na uređenju šetnice započete su 2010. godine kada se iz pret pristupnih fonda – IPA program postavila javna rasvjeta i uredila šetnica.

Putem nacionalnog programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i sredstvima grada na dijelu šetnice postavljeni su tlakovci. Svake godine šetnica se dopunjuje novim sadržajima. Tako je uređen izvor pitke vode „Curek“, postavljeni je info display, info table, skulpture, postavljene i oslikane su klupice, ležaljke za odmor, koševi za smeće, veliko dječje igralište, klupica za prematanje i dojenje, izgrađena ljetna pozornica, sjenica … U planu je izgraditi i viseći pješački most preko rijeke Mure uzvodno od dječjeg igrališta na šetnici.

S obzirom na sve veći broj šetača, biciklista, turista 2015. godine probijeni je dio kod „Frgofa“ kako bi se cijelom dionicom uz Muru moglo do skele „Fusek“, ali i dalje. Uređenjem servisnih puteva od strane Hrvatskih voda uredio se zapušteni „Frgof“. Radovi su  bili većim dijelom financirani od strane Hrvatskih voda. Nakon je što je uređeni „Frgof“ na mjestu nekadašnje crkve postavljeni je zvonik sv. Barbare, uređeni prilaz zvoniku, a sve u rudarskom stilu. Također uz samu šetnicu postavljene su Street workout sprave, koje će uskoro dobiti i novu antistres podlogu za lakše i sigurnije vježbanje.

Prošle godine pokrenuta je ideja za spajanje šetnice uz rijeku Muru i poučne staze „Svetomartinska Mura“. Od ideje do realizacije je prošlo nekoliko mjeseci, a trasa je već probijena, ishođene su dozvole potrebne za uređenje, naravno poštujući propisanu zaštitu prirode. U suradnji za Javnom ustanovom za zaštitu prirode postavit će se poučne info ploče o flori i fauni uz rijeku Muru. Nova staza bit će dužine 12 km, a protezat će se ŠRC „Zalešće“ pa do ribnjaka u Lapšini. Nova staza bit će još jedan novi magnet za sadašnje, ali i buduće šetače i bicikliste. Stazom neće moći prometovati motorna vozila i quadovi. Stazom će moći prometovati isključivo vlasnici parcela, lovci i ribiči.

 

Grad je poznat da ima veliki broj sportskih udruga, organizira niz sportskih i rekreativnih događaja, sve veći broj građana svoje slobodno vrijeme koristi za šetnju i uživanje u prirodi. Iz tih razlog ovih dana započeli su radovi na uređenju staza i puteva od gornjeg potoka prema skeli „Fusek“ i dalje. Kako bi bilo pogodno za šetnju i bicikliste navedeni dio se šljunča i ravna. Planiraju se postaviti klupice za odmor i koševi za smeće te par sjenica uzduž trase. Kod skele „Fusek“ uredit će se travnato igralište za mali nogomet, odbojkaško igralište na pijesku i postaviti koš za basket. Uz sve navedeno na prostoru skele postavit će se dječja igrala, koja će se preseliti iz prostora Etno kuće s obzirom da će se kod Etno kuće postaviti nova igrala.

 

Jezera „Mali Balaton“ i „Napolitanke“ kojima upravljaju ŠRD „Mura“ su još jedan veliki turistički potencijal. Osim ribičkog društva, na tom području brigu na području lovstva, uzgoja i zaštiti divljači vodi Lovačko društvo „Zec“.

 

Osim pješačenja, biciklizma i rekreacije, rafting je još jedna od aktivnosti koja sve više dobiva na značaju. U cilju popularizacije aktivnog načina života na rijeci Muri i uz rijeku Muru prošle godine osnovana je udruga Kajak – kanu klub Mura. Kako su aktivnosti udruge najviše povezane sa rijekom Murom, Grad Mursko Središće i udruga, uputili su prema Ministarstvu financija zamolbu za dodjelu prostorija koje se nalaze na nekadašnjem graničnom prijelazu, koje će uskoro biti date na korištenje istoj.

 

Ukidanje Schengena rezultirat će još većim povezivanjem ljudi i naroda koji obitavaju uz rijeku Muru u cilju zajedničkog korištenja i zajedničke zaštite rijeke Mure.

 

Kada spojimo uređenu šetnicu uz rijeku Muru, sadržaje koji se nalaze na šetnici, novu stazu, uređenu skelu dobivamo jedan novi, kvalitetni turistički potencijal/sadržaj. Cilj je da se maksimalno iskoriste svi potencijali koje nudi najsjeverniji rudarski grad, grad uz rijeku Muru.

 

Skip to content