Svečano obilježen Dan rudara

Uključite se u sustav biorazgradivog komunalnog otpada
01/03/2021
Na području Murskog Središća zasadit će se 100 sadnica lipe
02/03/2021

Svečano obilježen Dan rudara

Sljedeće godine bit će pedeset godina od zatvaranja posljednjih rudarskih jama na širem području Murskog Središća, međutim, tradicija rudarstva kroz manifestacije se i dalje održava.

Povodom Dana rudara su gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predstavnici Rudarskog zbora i Udruge umirovljenika polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika rudaru odali počast svim rudarima.

Industrijsko rudarenje ugljena u Murskom Središću počelo je nakon Prvog svjetskog rata i u rudnicima je u jednom trenutku radilo oko 1700 ljudi, što znači da su rudnici apsorbirali većinu radne snage u mjestu i široj okolici. Rudarenje ugljena trajalo je tek nešto više od pedeset godina, međutim, mjestu je ostavilo trajni identitet. Dan rudara, obilježavanje spomendana svete Barbare i obilježavanje godišnjice stradanja u jami Maj 3 pretvoreni su u tradicionalne gradske manifestacije, a rudarstvo se pretvara i u prepoznatljiv turistički proizvod.

Kroz projekt prekogranične suradnje Energy tour u Spomen domu rudarstva interpretirat će se rudarenje ugljena na području Murskog Središća, dok će u Spomen parku naftaštva u Peklenici posjetitelji biti upoznati s prvim crpilištem nafte. U fazi uređenja je i „Rudarova hiža“, etno kuća koja će govoriti o običajima i svakodnevici stanovnika ovog kraja, čime će se zapravo zaokružiti jedan dan u životu rudara. Rudarska simbolika prisutna je i na mnogim drugim mjestima u gradu, kao i u imenima udruga, sportskih kolektiva i javnih ustanova.

Skip to content