Završeni projekt širokopojasnog interneta u gornjem Međimurju

STARIJIM GRAĐANIMA MURSKOG SREDIŠĆA BEZ PRIMANJA REDOVITE MIROVINE POMOĆ OD 50 EURA
13/12/2023
Građani Murskog Središća u posjetu hrvatskom saboru
13/12/2023

Završeni projekt širokopojasnog interneta u gornjem Međimurju

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije Hrvatske, dovršio je projekte izgradnje optičke infrastrukture na području Krapine, Murskog Središća i Zaprešića te pripadajućih lokalnih općina. Realizacijom projekata koji se provode sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, na ovim će se područjima unaprijediti korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje. Istovremeno, velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i gospodarske djelatnosti.

Prije gotovo četiri godine Hrvatski Telekom je potpisao sporazume o partnerstvu u provedbi 13 projekata izgradnje mreže širokopojasnog interneta s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Tijekom ovog perioda naišli smo na mnogo izazova u realizaciji od pandemije covida, rata u Ukrajini, poremećaju dobavnih lanaca i vremenskih nepogoda. Današnjim predstavljanjem prva tri realizirana projekta dokazujemo našu predanost povezivanju svih u Hrvatskoj s prilikama koje donosi digitalizacija. Ovim projektom ćemo značajno unaprijediti kvalitetu života lokalnog stanovništva te osigurati preduvjete za daljnji gospodarski rast“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

  • Vrijednost projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Murskog Središća te općina Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova je 7,91 milijuna eura, od čega je HT ulaže 4,71 milijuna eura, dok je ostatak od 3,2 milijuna eura sufinanciran od EU. Njegovom realizacijom omogućit će se ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu za 10.072 potencijalnih korisnika.

 

U svakom zlu neko dobro, pa smo tako i za vrijeme pandemije covid-a dodatno shvatili važnost dostupnosti brzog interneta. Iako možemo reći da je grad Mursko Središće to prepoznao još 2015. godine kad smo počeli pripreme za prijavu projekta PRŠI – projekt razvoja širokopojasnog interneta koji obuhvaća područje od Grada Mursko Središće do općina: Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće, Strahoninec i Šenkovec. Obzirom na kompleksnost prijave i obzirom na to da su to zapravo bili prvi takvi projekti u Hrvatskoj dosta smo se namučili s time da prijava bude kvalitetna i uspješno evaluirana. U tome smo imali jako veliku pomoć od strane Hrvatskog Telekoma i HAKOM-a. Poteškoće smo zaboravili, a danas možemo biti sretni što su naši građani, odnosno stanovnici gornjeg Međimurja i to njih oko 12.000 dobili optičku mrežu i mogućnost priključenja na širokopojasni Internet. Svakako smo otvoreni za suradnju na nekim novim projektima“, rekao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Next Generation Access – NGA mreža koju je Hrvatski Telekom izgradio u sklopu ovog projekta je otvorena, što znači da svi ostali operatori i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imaju otvoren pristup mrežama te, isto kao i HT, mogu nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na području koje projekt obuhvaća.

 

 

Skip to content