Grad inzistira na poštivanju dogovorenih rokova i održavanju raskopanih cesta

Grad Mursko Središće podupire vrijedne projekte udruga
28/04/2022
Zecko Koš i tajna mrkog hrčka i Dumbledoreove tajne za kraj travnja u Centru za kulturu „Rudar“
28/04/2022

Grad inzistira na poštivanju dogovorenih rokova i održavanju raskopanih cesta

Grad Mursko Središće na dnevnoj bazi pritišće izvođače na aglomeraciji za što skori završetak projekta te sanaciju cesta uz to inzistira se da se raskopane ceste održavaju kako bi bilo što manje udarnih rupa, a isto tako i polijevaju zbog prašine.

 

Danas je održani jedan od niza sastanaka s izvođačem radova na projektu Aglomeracija Mursko Središće. Tema je po ne znamo koji put i bila održavanje raskopanih prometnica u prohodnom stanju kako ne bi dolazilo do oštećenja vozila i naravno polijevanju kako bi se smanjila prašina, a još veći naglasak stavljeni je na konačnu sanaciju cesta koja je naravno vezana uz završetak projekta aglomeracije. Gradonačelnik je upozorio i zamolio izvođače da se dogovoreni rokovi moraju poštivati, a svakako izrazio i razumijevanje za tehničke poteškoće koje se pojavljuju tijekom provedbe kao što su npr. izbijanje podzemnih voda, nepropusna ili muljevita tla, kišno vrijeme itd…

Grad inzistira na pojačavanju tempa radova u projektu što su iz Tegre primili s razumijevanjem, a zajednički apel Grada i izvođača je za još malo strpljenja prema ljudima koji žive na tom području. Tako je danas dogovoreno, tj. usuglašeni su rokovi za završetak pojedinih prometnica na području grada i to:

Ulica Brezje

Idući tjedan trebali bi započeti radovi na pripremi za asfaltiranje. Prema izjavi inženjera Držanića za njih je potrebno oko 3 tjedna, a nakon toga će se pristupiti stavljanju grubog sloja asfalta. Za postavljanje finog asfalta dogovoreno je tijekom kolovoza.

Frankopanska ulica

U toj ulici potrebno je izvršiti još neka prespajanja, precrpne stanice te bušenje ispod pruge što su kompliciraniji zahvati, a plan je da sve to, uključujući s kompletnom sanacijom ulice, tj. postavljanje finog sloja asfalta bude gotovo do 15.08., blagdana Velike Gospe.

Tekstilna ulica

Slijedi snimanje vodonepropusnosti kanalizacije, a do 15. lipnja je rok za postavljanje grubog sloja asfalta te do 01. rujna za kompletnu sanaciju ulice tj. postavljanje finog sloja asfalta.

Ulica Josipa Šajnovića

U ulici ima još radova na kišnim preljevima te kućnim priključcima, a iz Tegre su se očitovali da je 01. rujan rok za sanaciju.

Ulica Josipa Broza Tita

U  tijeku su radovi koji se nastavljaju sve do postavljanja kanalizacije te postavljanja grubog sloja asfalta što bi prema očitovanju inženjera Držanića trebalo biti gotovo do 01. srpnja, a zatim se radovi prekidaju zbog turističke sezone. Nastavljaju se načelno sa 01.09. te bi do početka zimske službe, tj. 15.11. glavna prometnica u potpunosti trebala biti završena s kanalizacijom, a  cesta sanira s finim slojem asfalta.

Retencija kod autobusne i Selska ulica

U tijeku su radovi na izradi 200 metara kubnih retencije na prostoru autobusnog stajališta koja će skupiti vodu kod većih naliva vode, a uz to ide i kompletna rekonstrukcija Selske ulice. Izrađeni je glavni projekt te će se usporedno s projektom aglomeracije rekonstruirati Selska ulica, a na prostoru bivše autobusne, gdje se trenutačno postavlja retencija, bit će parkiralište. U tijeku je pregled i ocjena jedine pristigle ponude za rekonstrukciju Selske ulice i izgradnju parkirališta iznad retencijskog bazena. Dogovoreno je da do zime centar grada, tj. ove dvije lokacije budu u potpunosti završene.

Glavni parking kod šetnice i novi kod klaonice Hoblaj

Na prostoru glavnog parkinga kraj šetnice su poslovi oko aglomeracije završeni te će se pristupiti njegovoj sanaciji, a na prostoru bivše klaonice Hoblaj koju je grad otkupio i srušio također će se urediti parkiralište sa spojnom cestom od gradskog parka prema javnom bilježniku. U tijeku je postupak jednostavne nabave za izgradnju parkirališta i prometnice na prostoru klaonice Hoblaj. Do Dana Grada oba parkinga će se u potpunosti urediti.

Sve ostale nespomenute manje lokacije ili ulice na području Murskog Središća također moraju biti do kraja jeseni u potpunosti sanirane.

Kućanstva će se moći priključivati nakon završetka projekta, a što u naravi znači krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Naselje Peklenica

Projekt se također privodi kraju, a već je započela priprema sanacija nekih ulica, od kojih će neke u skladu s potrebama, količinom prometa uz pribavljeno mišljenje prometnih stručnjaka biti i proširene, a krajnji rok za sanaciju svih ulica je prema procijeni izvođača Tegre do početka jeseni.

Naselje Hlapičina

Radovi na aglomeraciji se također približavaju kraju. U tijeku je pregovarački postupak potrebiti za sanaciju cesta iza projekta aglomeracije te se izvođač očituje da je krajnji rok sanacije svih ulica u naselju Hlapičina listopad ove godine.

Naselje Štrukovec

Naselje nije u obuhvatu Aglomeracije Mursko Središće, ali je gradonačelnik nakon niza sastanaka s Hrvatskim vodama,  uspio dogovoriti postavljanje minimalno glavnog kanalizacijskog kolektora uzduž glavne prometnice od pila prema naselju Merhatovec do pila prema naselju Selnica. Sve to vezano je uz projekt rekonstrukcije glavne prometnice te gradnju pješačkih staza vrijedan 37 milijuna kuna, a koji je već započeo. Riječ je projektu rekonstrukciji ceste i gradnji pješačko biciklističkih staza od Slemenica do Murskog Središća koji se realizira u četiri faze. Prva faza trebala je biti kroz naselje Štrukovec, međutim zbog radova na aglomeraciji će to biti zadnja faza s realizacijom u drugoj polovici 2023. godine. Uz to treba napomenuti da će Međimurske vode u NPOO prijaviti cijeli projekt aglomeracije Štrukovec te je moguće da će to biti i odobreno pa bi tako cijelo naselje dobilo kanalizaciju u idućim godinama.

Naselje Križovec

Dio je aglomeracije Podturen te se očekuje da bi najkasnije 2024. godine trebali započeti radovi i u tom naselju.

Iz grada poručuju da su svjesni svih poteškoća koji nastaju za stanovnike zbog ovog projekta koji je neizbježan i jednom se mora odraditi kako bi iduće generacije imale kanalizaciju, a i zaštićeni okoliš od zagađivanja fekalnim vodama. Projekt je najvećim dijelom financiram EU sredstvima te državnog proračuna RH, a s oko 4,5% iz proračuna jedinica lokalne samouprave, a kad bi ga sami financirali trebalo bi nam više desetljeća, stoga a i obzirom što se već vidi svjetlo na kraju tunela još jedanput pozivamo na potrebito strpljenje. S druge pak strane zahtijevamo od izvođača da se održavanje i polijevanje raskopanih cesta odvija po stvarnim potrebama, a ne prigodno, da se dogovoreni rokovi poštuju sa shvaćanjem da na obuhvatu radova žive ljudi i da im treba omogućiti u ovim otežanim uvjetima koliko je moguće normalnu svakodnevicu. Projekt će uskoro završiti, prometnice će se sanirati, dobiti ćemo kanalizaciju i zbog svega toga vrijedi imati još malo strpljenja, a na dosadašnjem strpljenju se iz grada iskreno zahvaljuju. Svjesni svih poteškoća s kojima se susreću i izvođači radova te naručitelj Međimurske vode svakako i njima želimo zahvaliti. Posebno pak gradonačelnik želi zahvaliti čelnim ljudima Hrvatskih voda na svakom doprinosu i u organizaciji dinamike radova, a i u naporima koje su učinili za smanjenje troškova za jedinice lokalne samouprave.

 

Skip to content