Gradonačelnik Dražen Srpak – od srca svima veliko hvala!

U Murskom Središću svečano obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
05/08/2023
Zaključci 53. sjednice kolegija gradonačelnika
08/08/2023

Gradonačelnik Dražen Srpak – od srca svima veliko hvala!

Svi dragi ljudi,

s neizmjernim veseljem i ponosom mogu zaključiti da smo pobijedili najviši vodostaj u povijesti i da opasnost od poplave polako prolazi. Koristim priliku da se zahvalim onima koji su dali naveći obol u ovoj krizi. A kriza nije mala, bilježili smo kao što je rečeno rekordni vodostaj u povijesti, vodostaj od 543 centimetara, i unatoč tome otrpjeli minimalne štete. Samo nekoliko kilometara niže, sa slovenske strane je došlo do evakuacije cijelih naselja, a mogli smo vidjeti što se događalo i po ostatku Republike Slovenije.

Prije svih, želim zahvaliti našim vatrogascima i veliko hvala svakome od njih, od predsjednice Tanje Smolković, do svih ostalih. Istinski ste heroji. Tu je i naš Stožer civilne zaštite na čelu s načelnikom Rajkom Bogdanom, koji je ujedno i zapovjednik DVD-a i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Grada Mursko Središće, te je budno pratio situaciju svaki trenutak. Tu je i predsjednik Vijeća mjesnog odbora Hlapičina, Dragutin Stojko, koji se trudio da tehnika, odnosno pumpe, nastave uspješno obavljati svoju zadaću, ispumpavati vodu iz zacijevljenog potoka koji bi ubrzo potopio cijeli centar Grada. Na opremi zahvaljujemo Hrvatskim vodama, Tegri, vatrogascima iz Pribislavca i Međimurskim vodama, kao i OPG-u Debelec. Na radu i trudu zahvaljujem i našim sumještanima iz Sitnica, koji su dokazali da vole naš grad i nesebično pomogli u punjenju vreća pijeskom i građenju zečjih nasipa.

Zahvaljujem i svima koji su logistički podržali ljude na terenu, svim ugostiteljskim objektima kao i svim građanima koji su se na bilo koji način uključili te donosili vatrogscima kolače, klipiće i ostalo.

Uvijek ponavljam i nastavit ću. Za dobre rezultate potrebna je sinergija svih vlasti, lokalne, regionalne i državne. Na lokalnoj sam se razini već zahvalio svima s kojima smo operativno provodili zadatke, a ovom se prilikom zahvaljujem i županu Matiji Posavcu, kao i načelniku Stožera civilne zaštite Međimurske županije i zamjeniku župana, Josipu Grivecu. Naša je suradnja i ključ u svim budućim izazovima.

Tijekom ove krize dobio sam i poziv Ministra unutarnjih poslova i dopredsjednika Vlade, Davora Božinovića, kao i poziv predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića. Ponudili su pomoć, iskazali podršku i na tome sam im zahvalan, jer pomoć ćemo i trebati kada poplava prođe i krenemo u saniranje štete na našem potopljenom biseru, Šetnici svete Barbare.

Što se same poplave tiče, možemo ustvrditi da smo i ovu uspješno savladali, kao što smo i one prije. I iz ove poplave naučili smo nešto novo.

Od prošle velike poplave, godine 2014., unaprijeđen je sustav obrane od poplava, povišen je protupoplavni zid koji štiti centar naselja od 540 sve do 600 centimetara, što računamo da je dovoljno s obzirom na to da je najveći povijesni vodostaj do ove krize bio 528 centimetara. Pripreme za ovu poplavu počele su još u četvrtak, 3. kolovoza, kada smo imali prve naznake da bi moglo doći do veće krize. Od tada, pa do ovog trena na terenu su stalno vatrogasci i pripadnici stožera, rješavajući sve nastale probleme. A bilo ih je. Usred noći je zbog kvara prestala raditi jedna od tri pumpe, voda je počela izlaziti iz šahta i trebalo je brzo reagirati. Nabavljene su zamjenske pumpe, a i ta je popravljena. Unatoč rekordnom vodostaju, uspjeli smo cijeli centar održati suhim. Nažalost, voda je probila u dio Murske ulice, koja je, kao što i ime govori u dijelu Murskog Središća koji je zbog nezgodne konfiguracije terena i podzemnih voda gotovo nemoguće obraniti. Međutim, i nakon ove poplave ćemo napraviti analizu i upozoriti Hrvatske vode da pokušaju pronaći način na koji bi se to moglo spriječiti u budućnosti.

A što se budućnosti tiče, nadam se da je ovo samo takva godina u kojoj su nas zadesile dvije poplave, te da će to ostati izolirani slučaj, jer ako je to kojim slučajem naša budućnost ili sadašnjost, onda ćemo treba cijelu filozofiju i strategiju obrane od poplava i tehnička rješenja koja služe obrani od poplava u potpunosti redefinirati.

Na naslovnoj slici vidljivo je da smo zapravo uspjeli „odrezati“ podivljalu Muru od centra grada i prikriti izuzetno velike štete koje bi time nastale. Zato za kraj mogu samo reći da sam izuzetno ponosan i zahvalan svima koji su dali i najmanji dio sebe kako bi se ova ugroza stavila pod kontrolu i spriječile štete ili ne daj Bože ljudske žrtve. Svakako smo iz ove situacije naučili nešto novo. Hvala svima!

gradonačelnik Dražen Srpak

 

 

Skip to content