Potreba za smirivanjem prometa

Projekt uređenja Gradske tržnice
02/02/2021
Uskrsnice za umirovljenike s područja Grada Mursko Središće
03/02/2021

Potreba za smirivanjem prometa

U utorak, 02. veljače, u Gradskoj vijećnici održan je sastanak u svrhu smirivanja prometa te mogućeg postavljanja uzdignutih ploha sa pješačkim prijelazima ili kućišta kamera. Na sastanku su prisustvovali ravnateljica Županijske uprave za ceste MŽ Ljerka Cividini, pomoćnik načelnika Policijske postaje Mursko Središće Marinjo Furdi, policijski službenik za sigurnost i prevenciju PU Međimurske Kristijan Višnjić, predstavnik izvođača radova Vlado Držanić, stručne službe grada Mursko Središće i gradonačelnik Dražen Srpak.

Trenutačno se izvode radovi na aglomeraciji u Frankopanskoj te Martinskoj ulici, a koje su zapravo vrlo prometne, jer povezuju donje Međimurje sa gornjim Međimurjem. Uz to zbog radova njima prometuje veći broj kamiona. Gradonačelnik je od ŽUC-a i Policije zatražio smanjenje brzine na 40 km/h, međutim na sastanku je utvrđeno da je brzina na ulicama u kojima se izvode radovi ionako propisana  30 km/h te je naloženo izvođaču radova da s takvim znakovima obilježi te ulice, a poštivanje propisane brzine bit će kontrolirano od strane PP Mursko Središće te prometne policije Čakovec. U tu svrhu se mole svi vozači osobnih i teretnih vozila da istu poštuju kako ne bi bilo neželjenog kažnjavanja. Sve to vrijedi i za ostale manje ulice u kojima se izvode radovi ili će se izvoditi.

S obzirom na to što je Martinska ulica u izrazito lošem stanju gradonačelnik je od ŽUC-a zatražio da se izvede kompletni novi sloj što je i prihvaćeno, a izvođač radova Tegra vjeruje da bi se iza godišnjih odmora, krajem kolovoza, to trebalo i završiti. Također će se na sljedećem Gradskom vijeću donijeti prijedlog odluke kojom bi se upravitelju državne ceste – Hrvatskim cestama uputio prijedlog da se u vremenu izvođenja radova na aglomeraciji u Martinskoj i Frankopanskoj ulici, pa sve do kraja sanacije tih ulica teretni promet koji dolazi iz pravca Slovenije preusmjeri drugim prometnim pravcima što znači da bi teretna vozila koja, recimo, idu prema gornjem Međimurju (Općini Sv. Martin na Muri i dalje) nastavili do ulaska u Štrukovec te zatim kroz Zebanec Selo, Selnicu nastavili do kružnog toga do Sv. Martina na Muri i dalje. Također bi se trebao pronaći alternativni pravac za kretanja teretnih vozila do Općine Podturen.

Na sastanku je kroz stručnu raspravu utvrđeno da bi se ipak na nekim pozicijama postavila kućišta kamera kako bi se s postavljenim kamerama smirio promet i smanjila brzina. Uz to brzina bi se smanjivala na nekim pozicijama s vibro trakama. Konkretno jedna kamera bi se postavila u Martinskoj ulici, jedna u Frankopanskoj ulici na ulasku iz Peklenice te jedna na ulasku u Štrukovec iz pravca Čakovca. U ulici Marka Kovača projektira se kružni tok na spoju sa novom ulicom Slatine i Poljskom ulicom te će to biti prirodni usporivač prometa. Na svim ostalim ulazima u gradskim naseljima postavile bi se vibro trake za usporavanje prometa. Također treba postaviti više pješačkih prijelaza te će se u svrhu svih ovih potreba naručiti prometni elaborat koji će na najbolji način razriješiti sve eventualne dileme, a koji je ujedno temelj za daljnje aktivnosti oko postavljanja i kućišta kamera, vibro traka i pješačkih prijelaza. Ipak, do svega ovog još je važnije da svi sudionici u prometu budu savjesni i odgovorni te na taj način štite sebe i druge.

Skip to content